top of page

Какво още ви очаква в Родопите...

Родопите са загадъчна планина - те няма да ви разкрият всичките си тайни веднага. Затова се опитваме да ви насочим накъде да тръгнете. Пътувайки по пътя, свързващ Пловдив с гр. Смолян, не пропускайте да видите Чудните мостове - един от най-интересните природни феномени в Родопите. Те са единствените скални сводове, образувани преди хиляди години вследствие на земетресение. То е разрушило древната пещера, водите са отнесли падналите камъни и са образували един до друг два редки по своята красота мраморни моста. На 29 км южно от Пловдив се намира Бачковският манастир, заобиколен от многовековна гора. Основан през 1083 г., той е вторият по големина и архитектурно-художествено значение в България. Стенописите и иконите, рисувани в различни периоди, ръкописите и старопечатните книги превръщат Бачковския манастир в една от най-богатите галерии на старобългарското изкуство.

Пещерите

Вие обичате суровата и величествена красота на природата - Триградското и Буйновското ждрело ще ви осигурят гледки, от които дъхът ви ще секне. Ако сте и от хората, обичащи силните емоции, обезателно трябва да слезете в бездната на пещерата, наречена не без основание "Дяволското гърло" (40 км от с.Проглед). С името на тази страховита пещера са свързани много митове и легенди, които ще научите по време на своята разходка из нея. Навлизайки в пещерата, в началото само лекият хлад подсказва, че над главите ви се намира 200-метров пласт от мрамор. Не след дълго обаче започва да се долавя глухо бучене, което скоро се превръща в тътен. След малко се слиза там, където завършва най-страшният и величествен подземен водопад в България. Той е висок 42 м. Зад очертанията на гигантския процеп синкаво сияние закрива водния разпенен поток, който пада бесен и неудържим, за да завърши своя полет в огромен каменен котел с издигащи се кълба воден прах. Подземната зала е дълга 80 м и широка 42 м, с височина на тавана над 50 м. Любителите на силни усещания могат да усетят тръпката на пещерния екстремен туризъм. В "Харамийска пещера" достъпът е само със специална екипировка, под водачеството на квалифицирани гидове и инструктори по пещерно дело. Не толкова страховити, но безспорно вълнуващи преживявания ви очакват и в другите два подзени двореца на Родопите - "Ягодинската пещера" и "Ухловица". "Ягодинската пещера" се намира на 22 км южно от гр. Девин в поречието на река Буйновска. Със своите 10 км дължина, 3 етажа, лабиринти и пропасти тя е една от най-привлекателните и красиви пещери в България. Пред очите се мяркат сталактити и сталагмити с чудни очертания - и ако дадете воля на въображението си ще видите леопардова кожа, каменни рози, скални драперии, искрящи пещерни бисери...Ако обичате пешеходните турове, то само за два часа от Триградското ждрело се стига до "Ягодинската пещера" (с кола разтоянието се минава за 30 минути). Пещерата "Ухловица" се намира на 35 км южно от гр. Смолян (55 км от с.Проглед). Пътят до входа на пещерата е едно малко предизвикателство, което си струва да приемете, за да се докоснете до загадъчната красота на тази пещера и да се насладите на пленителната панорама, която се разкрива пред входа на пещерата. Но преди да посетите пещерите на Родопите, ви съветваме да посетите единствения по рода си в България Музей на родопския карст в гр.Чепеларе, представящ красотите на пещерите и пещерни експонати, запазени от зората на човешката история.

Широка лъка (13 км от с.Проглед) ще ви пренесе от XXI век в епохата на българското възраждане. Селото - архитектурно-етнографски резерват, е символ на родопската култура и дух, събрало и съхранило в себе си уникалния усет на родопчанина за красота, изящество и хармония. Църквата "Успение Богородично" е построена само за 38 дни през 1834 г., а трите моста над реката са запазени още от римско време. Ако се озовете в Широка лъка в първите дни на месец март ще станете свидетели на необичаен народен карнавал - кукерски празник, наречен "Широколъшки песяци". И досега централно място в него се отрежда на групата момци и млади мъже, неузнаваеми в страшните си кожени маски. Те изпълняват древни сцени и танци под ритъма на стотиците вързани по телата им чанове.

Ако искате да почуствате истинския дух на родопчанина, елате на Роженския събор. Той се провежда веднъж на две години през последните събота и неделя на месец август на Роженските поляни (2 км от с.Проглед). Съборът има над стогодишна традиция. Началото е поставено през 1898 г. Тогава границата на България и Османската империя е минавала през Роженската седловина и спонтанно родовете от двете страни на границата се събрали на широките поляни. На събора през 1961 г. изгрява "Чудото на Рожен" - самобитният гайдарски оркестър "Сто каба гайди". От тук излита и песента "Излел е Дельо хайдутин" в изпълнение на Валя Балканска, за да кацне на борда на космическата станция "Вояджър".

В най-дългият български град - Смолян, може да посетите най-големия в България Планетариум. А само на 15 км от него се намира Националната Астрономическа Обсерватория - окото на България към универсума. От село Проглед се вижда големия бял купол на Обсерваторията.

Активна почивка

Ако вие сте запалени любители на планината, то Родопите има какво да ви разкрият. Най-добре разработените дестинации в тази част от Родопите са две - по билото на Чернатица и по Перелишко-Преспанския дял на планината. Освен традиционната почивка в Родопите вече се предлагат и по-атрактивни занимания. Язденето на кон, включващо и обучение за начинаещите, е една от атракциите. Планинското колело е друго удоволствие, което ви предлагат в планината на Орфей. Многобройните горски пътища и пътеки в добро състояние ви позволяват да изминете значителни разстояния и да видите различни природни забележителности без много големи усилия.

Повече информация за възможностите за вашата ползотворна почивка може да получите на място.

Милка Игнатова

Един път стигнеш ли до това място,усетиш ли магията родопска вече живееш с една мисъл- кога тръгвам пак.Никога не ти стига това ,което си видял и научил.Все пак това е Родопа планина.За вкусотииките предложени от стопанката на къща за гости Милушеви също дълго се говори.Да са живи и здрави стопаните!

Мая Костадинова 

August 7 ·

Сърдечни домакини! Благодаря ви, родопчани! Топлината ви ще ни върне отново

Деница Руменова 

April 10, 2018 

Вълшебно място! Благодарим ви от сърце! Няма такова гостоприемство! Облизахме си пръстите и пак ще дойдем :) Поздрави от Великденската компания!

bottom of page