Село Проглед - 

най-красивото село в Родопите

Ако искате да се докоснете до духа на изминали времена, да поживеете няколко дни далеч от градската суета и суматоха, да се събуждате сутрин от звъна на чанове и тюмбелеци или от кукуригането на петли, приветстващи изгрева на слънцето, то посетете китното селце Проглед. Избирайки почивка на село, вие ще се докоснете до традициите и ежедневието на местните хора. Ще можете сами да косите дъхаво сено или да сцепите дървата за камината.

Проглед е много малко село, но забележително с природа, минало и настояще. През 1892г. група българи от село Соколовци (под турско управление по това време) се вдигат и решават да се преселят в Българската територия. През нощта на 25 срещу 26 април 1892 първите заселници преминават границата и се установяват в колибите из местността. Веднага започва изграждането на селото. 1898г. Министерството на народното просвещение нарежда отварянето на първото училище в Проглед. 1926г. е изградена и първата фурна за хляб. 1932г. кооперация "Светлина" с голям ентусиазъм започва електрифицирането на селото. По-късно през 1942г. от гатера при селото се електрифицира и курорт Пампорово. От 1966г. до 1971г. се асфалтира цялото село. 1984 селото има автоматично избиране на телефоните от цялата страна във всяка къща. Още през 1910г. в селото идват първите летовници. Годините след 1924 наплива на летовници бил огромен, всички къщи се пълнели, местните хора отстъпвали даже своите стаи, но местата не стигали и някои оставали да спят в плевните. Днес 112 години по-късно няма нужда гостите да спят в плевните. Селото е модернизирано. Жителите са около 70 човека. Има 5 семейни къщи за гости с общ капацитет 50 легла. Сега селото предлага отлични условия за отдих и туризъм.

По лъкатушеща планинска пътечка за 10 мин се стига до Роженските поляни, където се провежда Роженския събор, съхранил българщината на Родопа планина. На самите поляни се намират 3 параклиса - "Св. Дух", "Св. Спас" и "Св. Кирик и Юлита". В близост до Проглед се намират и параклисите "Св. Пантелеймон", "Св. Марина" и "Св. Илия", където всяка година на празника на параклисите се провежда литургия с водосвет и курбан. И ако вие сте в селото по това време ви очаква незабравимо преживяване, както и ако сте тук първата събота и неделя на месец юли, когато се провежда събора на селото и всички пръснати по света Прогледчани се завръщат в къщи, за да празнуват с близки и приятели. Винаги сте добре дошли на тези празници на селото. Прогледчани обичат своите гости. А тези, които предпочитат да се насладят на вечно зелените иглолистни гори и пъстроцветните и тучни поляни през лятото или просто да разгадаят тайните на Родопите, възможностите са безбройни - пешеходни турове из забележителни кътчета - Чудните Мостове, Смолянски езера, Националната Астрономическа Обсерватория Рожен, екскурзии до Архитектурния резерват Широка Лъка, Триградското Ждрело с посещение на пещерата "Дяволското гърло" и "Ягодинска пещера" - възможност за пешеходен тур между двете пещери или яздене на коне, Смолян и други.

Село Проглед предлага отлични условия за отдих не само през лятото, а и през зимата. За любителите на зимните спортове са на разположение 34 км писти за ски, сноуборд и дълго бягане в курорт Пампорово и 8,5 км писти на "Мечи Чал" до Чепеларе - само 3,5 км от Проглед. Ако сте неудържими ски фенове или все още не сте усетили тръпката на зимните спортове, то не се чудете - планината ви зове. Тук са родени много големи скиори, които днес с удоволствие ще ви разкрият красотата на белия спорт.